Måndag – Dagen efter valet som hade nog inga vinnare i längden, den bjöd på allt svagare regeringsalternativ även om de jag röstat på gick något framåt. Sitter och skäms över att 17% i den kommunen jag bor i valde ett parti som inte visar tolerans för medmänniskor. Det är en rätt radikal omsvängning från Olof Palmes tid, där var ju ordet Solidaritet något som var hedersord. Idag fungerar inte saker med för dem som behöver hjälp. Sjukkassan är ett lotteri, där det tycks vara tärningen eller vem någon är släkt mer som avgör om du får sjukpenning eller inte. Allt är kostnadseffektivt för att vi ska få ett par hundringar mer efter skatten. A-kassan superlåg, och för de som behöver hjälp så fungerar tydligen inte heller Socialförsäkringen som rycker in först någon har hamnat i missbruk och på gatan. Det är nya tider nu, samtidigt som det sitter regelbundet en kanske rumänsk tiggare utanför ICA-Maxi. Såg förändringar komma vid mina då årliga besök i Stockholm. Men även flyktingspolitiken tillhör till EU.s skrivbord och det finns länder som är mer frikostiga med att öppna dörrar för dem, även om det finns länder som har motstånd till det. Givetvis ska folk få tjäna sitt levebröd i det landet de kommer till, givetvis ska de följa de lagar som finns i landet.

Det är inte lätt att komma från ett annat land. Jag gjorde det när jag var 10, kunde inte svenska då och på den tiden fanns inte andra grupper. Vi finnar var längst ner, hackkycklingarna på 70-talet. Man såg det som var kanske inte rasism men främlingshatet redan då, i min skola var det en handful som var finnar, på gymnasiet dök upp de första med italiensk bakgrund, kanske åkte vi upp ett hack från skiten. När jag talar finska offentligt så ser man lite av det. Oavsett om man skötte sig eller inte så var man och ibland fortfarande är andra klassens folk. Ni kan inte ana hur ofta man har blivit behandlat som en idiot, bara för att man inte kunnat språket. För vissa tycks det vara förknippat med förståndshandikapp om man inte lär sig språket bums. På mig syns det nog inte att jag är utländsk men det gör det för andra och de har det rätt tufft. Samtidigt som de egna och samhällt har föst dem i diverse miljonprogramen från 60-70 talet. Vem vill bo där, i jättekoloss där kvarter efter kvarter består av jätte koloss till hus omgärdade av taggiga nyponbuskar? Lite grönt i form av en 100 meter lång men två meter bred gräsmatta. Klart att det blir problem, stora problem. Som tonåring, om du lärt dig språket så när och bättre än föräldrarna hamnar man lätt mellan två olika kulturer och då finns det risk att saker och ting hamnar fel, som det säkert har gjort för en del som bränner bilar i förorterna.

Det var på min tid någon som spelade musik, antingen som trubaduraktigt eller något annat. Ett tag satt någon som drog bälgen på ett dragspel fram och tillbaka och det lät för djävligt, sist under julhandeln kanske 3 år sedan satt folk för första gången och tiggde rent öppet. Som då när jag bodde i myrstacken gav folk mest fan i det hela. Samtidigt kommer det nya partier, ett frågepartier, nästa på gång är väl FI, där efter jag läst ett par trådar med kommentarer tycks de sträva efter en värld där alla män över 8 år ska inte finnas till. Visst är det fel att det finns kvinnor som tjänar lågt, eller att deras män utövar våld. Men rent manshat är det lika fel som de grogrunder som extremister både från höger som vänster visar. Nästa som vill in i finrummet om några val är Piratpartiet, undrar var de står i frågor om jobb, utrikessäkerhet eller trygghet. Huvudsaken är att allt som går att få tag på nätet ska var fritt att tanka ner, helst utan registrering. När vill dessa partier att vi ska gå i pension eller hur mycket ska vi få i pension?

Visst är det ju EU.s sak att se till att de länder som ingår i det har någon form av socialtrygghet och inkomster för sina medborgare innan de ska in, det kan väl inte vara så att Renault kan sälja Daciabilar för under 100 papp? Så det här med tiggare runt hela EU är något som de borde sätta sig i. I våra dagar, år 2014 ska folk inte behöva tigga? Samtidigt så klagar mina föräldrar över att de får 2000 kr mindre var i pension, är det så vi tackar dem som har varit med att bygga upp vår välfärd? Såg mitt pensionsbrev, den var löjligt liten. Vi får väl jobba kvar tills vi trillar av pinn. Bort med liket och in med nästa, allt kostnadseffektivt. Bara vi får några hundringar mer efter skatten så är vi nöjda! Ja visst, glömde det, vi har en valfrihet, valfrihet att låta någon tjäna pengar på allt som borde vara självklart för alla. Man sneglar på USA, där till och med fångvården är privat industri, trodde att det var moraliskt fel att tjäna pengar på brott.

Själv har jag haft en lugn helg, sover fortfarande dåligt så jag har försökt at sova ut ordentligt. På schemat har det varit att få mercan klar men det visade sig att färgen jag köpt på spray hade dåligt tryck så att bilen är bara delvis klar. Att ha dåligt tryck på färg i kombination med metallic lack är inte bra kombination. Så jag får vackert beställa nytt, denna gång blir det från bilfirman. Därefter är det bara lack på och en massa polerande, inte dock nästa helg för då är jag i Gävle. Det ska bli kul att åka iväg lite, kanske sista turen med cabben inför vintervilan. På tal om det, för att det ska bli mindre kännbart på försommaren, så har jag äntligen fixat autogiro med försäkringarna. I våras var det mycket utgifter väldigt snabbt. Besiktning av cabben, so resulterade sig i nya däck fram, betalning av vinterförvaringen av cabben och detektivjobb kring nya sidoblinkers, samt fyra nya däck till Mercan och försäkring på båda bilarna samtidigt. Ny ska det väl bli mindre kännbart. Vad ska jag hitta på eftermiddagen? Soligt ute och varför inte en omväg hem nedcabbat och sedan tvätta cabben för hand. Synd bara att passagerarstolen är tom bara…