Måndag – Så var helgen över, mest gick det till att sova och fixa till lillbilen. Sen i sommaren så har den fått sitta i garaget mest för att det är nog en hjullager som har gått. Det har låtit rätt bra sen höstas och jag trodde det berodde på de gamla vinterdäcken men i våra så köpte jag nya sommar däck runt om så försvann inte ljudet. Den försvinner när jag svänger till höger men annars är det en bra ursäkt att ha stereon på så som jag brukar har det när jag åker ensam, högt! Förra året hade jag lite för mycket tilltro till grundfärgen efter rost fix som inte höll så i år har jag gjort det ordentligt, slipat ner allt till plåtrent, på med rost borttagning, ordentligt på grundfärg, och sedan på med färg. Det konstiga är att det är inte bara i de bakre hjulhusen men även på framdörrarna på exakt på samma ställe. Bilen har silvermetallic som färg och jag använde grå grundfärg. Fram till igår såg det rätt hafsigt ut det jag hade gjort i somras så jag körde ner till plåten igen och gjorde om proceduren. Denna gång så slipade jag allt så att det blev jämt och i grund färg ser det rätt proffsigt ut. Men så lägga på lacken blev svårare. Så jag fick göra om allt en gång till. Det högra blev hyfsat nog efter jag försiktigt slipade på allt jämt. Det vänstra får göras om en gång till. Därefter ska allt förseglas med klarlack som ska få det glänsa och skydda allt. Det som är skumt är att även om jag är rätt van med färg och spray lacker, haft svårt med det speciellt beställda färgen som är dyr. Den tycks tappa trycket ibland och gör allt lite svårare. Det ligger på nu minst tre lager av allt, rostskydd, grundfärg och färg. Än där det är klart så ser det lite matt ut men med klarlack på, så kommer det se bra ut, när det är klart. Hoppas bara på lite sol till helgen. Därefter är det bara hjullagret som ska fixas, lite service också innan vintern.

Det var märkligt att sätta sig i lilla bilen, man blir väldigt bortskämd med att köra med sommarbilen och även om man sitter bra i lillbilen så känns det att sätta sig i köksstolen när man ska köra med den. Man blir väldigt bortskämd med cabben med andra ord. När vinterbilen är klar är det dags att förbereda avställning av cabben som ska i ide vid månadsskiftet oktober/november. I slutet av april så ska den fram igen. Längtar redan till våren med andra ord.

Bilen tog mer tid än väntat för mig så att de funderingar på vad jag skulle tänkt att göra kom på skam. Dels är det en del jord som ska skottas till ojämnheter ut med stranden på stugan, dels är det dags att kolla hur det ser ut på fjällen med höstfärgerna. För mig är det viktigt så jag kan planera min höstresa till fjällen, dels för att kunna ta ut mina föräldrar på det traditionella trippen till Röros över Sveg. Att åka den är rätt mysigt, och även om vägen över Sveg är längre är det mysigare. Dels har E45.an en rätt kuslig känsla av ödemark, dels är den ganska välfylld med utsikter och fina ställen för att stanna men från Sveg framåt är det alltid mäktigt att se hur man börjar se kalfjällen växa fram. Även om orterna vid den svenska sidan av gränsen är väldigt mycket turistanpassade så är det rätt välkommen avbrott mot det man ser normalt. Röros för sig är alltid rätt speciellt och de 34 milen hem är en studie i ödemark i fjällandskap. Matstopp på den goda pizzerian i Idre och därifrån hem i mörkret, det mesta man annars se är skog, skog och ännu mera skog. Kameran ska med förstås, även om jag har nog fotat sönder Röros…

Om två veckor helg ska jag på fotojobb i Gävle, en årlig gig som blir nog den sista långturen med cabben. Passar nog att åka till Stockholm så en övernattningskit ska följa med. Det blir den sista långturen med cabben och veckan efter är det ju Norge som gäller. Det lutar mot en mer turistanpassad resa än det som var inplanerat, vill nog i det rätt begränsade dagsljuset spara åka runt Atlantkusten för jag vet inte var jag ska bo och kanske är det en och annan stugby som hat lagt ner sin verksamhet för året. Att sätta upp tidtabell funkar inte för under hösten har de rätt mycket vägarbeten som kan röra sig åt en mil med nyasfaltering vilket gör att tidsplaner lätt ryker sin väg. Även om på kartan ser det ut som att åka från Bergen till Ålesund är något som man gör på en dag, så med färjor och annat tar det betydligt längre tid.

Dessa turer gör hösten lite bättre än vad de är för mig. Hösten är en årstid som jag inte är särskilt förtjust i, jag jagar inte (jo, älgjakten är i gång nu!), är inte så förtjust i svamp, eller den råa och kalla tystnade den erbjuder. Visst är det vackert med höstlöv och se hur allt förändras steg för steg framåt. Men det mesta är egentligen bara ett mörker, kall, rå mörker där man ske se til att man inte åker på en förkylning eller annat och en väntan på förvandlingen då de första snöflingorna dansar ner på backen. Det är lika vackert varje gång, samtidigt som man får ägna en helg i slutet av november för att förbereda julpyntandet. Efter julen är det bara en väntan till våren… En sak till, det heter som dum som en gås, men de bjöd på en rätt mäktig farväl då eskader efter eskader av dem flög lågt över den sista gången söderut, de må vara dumma men de fattar att flyga ut söderut, mot värmen och solen. Något som vi inte kan eller fattar att göra. Kramar!!!